Aerius en de nieuwe Omgevingswet

Aerius en de nieuwe Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht geworden. De Omgevingswet bundelt wetten en regels die te maken hebben met de fysiek leefomgeving. Er is ook een digitaal loket ingesteld: het Omgevingsloket. Via het Omgevingsloket kunnen onder meer vergunningen worden aangevraagd. Ook kan men daar alle regels en plannen van alle overheden inzien die van toepassing zijn op een bepaalde locatie. Kortom: alle benodigde informatie voor bijvoorbeeld een vergunningaanvraag voor een bouwwerk of een verbouwing op één vindplaats.

Door de nieuwe Omgevingswet verandert er veel. Zo is het bestemmingsplan komen te vervallen en is dat nu het omgevingsplan geworden. Ook de Wet Natuurbescherming bestaat niet meer. De artikelen hiervan zijn nu opgenomen in de Omgevingswet. Wat niet is gewijzigd, is de verplichting tot het maken van stikstofdepositieberekeningen middels de AERIUS-calculator. Op 4 april 2024 is wel een update van het model uitgebracht, maar deze betreft vooral aanpassingen van de terminologie. Deze is nu afgestemd op de nieuwe Omgevingswet. Door deze update wijzigen berekeningsuitkomsten niet.

De nieuwe Omgevingswet leidt er wel toe dat wij onze rapporten eveneens hebben aangepast aan de Omgevingswet. Zo hebben wij het niet meer over een verplichte vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming maar geven wij aan of een bepaalde activiteit zich wel of niet kwalificeert als Natura 2000 activiteit in het kader van de Omgevingswet. Moet u een AERIUS-berekening maken in verband met een omgevingsvergunningaanvraag en wilt u graag dat deze afgestemd is op de omgevingswet? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag hierbij.  

Terug naar blog