Stikstof en evenementen

Stikstof en evenementen

In Nederland worden jaarlijks vele evenementen zoals een festival, braderie, autocross, muziek evenement, dance event, dorpsfeest of bloemencorso georganiseerd. Als organisator van een evenement kan de gemeente of provincie bij uw vergunningsaanvraag vragen om een Aerius stikstofdepositie berekening. Dit verzoek komt als de inschatting is dat er een reële kans is dat uw evenement kan leiden tot stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden binnen een straal van 25 km van de evenement locatie. De evenement organisatie zal deze berekening dan moeten aanleveren.

Een zogenaamde Aerius stikstofdepositie berekening is een berekening die toetst of bepaalde activiteiten leiden tot een significante toename van de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden. Een Aerius stikstofdepositie berekening heeft verschillende namen en wordt ook wel een stikstof onderzoek, stikstof voortoets, Aerius rapport, stikstofberekening of simpelweg Aerius berekening genoemd. Deze benamingen verwijzen allemaal naar hetzelfde, namelijk een Aerius stikstofdepositie berekening.

Met een Aerius stikstofdepositie berekening toont de vergunningaanvrager, in dit geval de organisatie van het evenement, aan dat het evenement wel of niet tot een significante toename van de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden leidt. Doorgaans is de depositie toename dusdanig beperkt dat er geen sprake is van een significante toename. De stikstofdepositie blijft dan onder de wettelijke norm van afgerond 0,01 mol/ha/jaar. In dat geval toont u met de Aerius stikstofdepositie berekening aan dat er qua stikstof geen vergunning Wet Natuurbescherming nodig is. Is er wel sprake van een significante toename dan zal eerst gekeken kunnen worden of de stikstofemissie is terug te brengen. Ook zijn er nog een aantal andere manieren om toch goedkeuring te krijgen. Is dat in het allerslechtste geval niet mogelijk, wat in praktijk gelukkig zelden voorkomt, dan zal mogelijk de vergunning niet verstrekt kunnen worden en zal het evenement niet kunnen plaatsvinden.

Het opstellen van een Aerius stikstofdepositie berekening voor een evenement is vaak complex. De berekening in de Aerius calculator (een online tool voor het berekenen van de stikstofdepositie) is niet eenvoudig te doorgronden en vereist ervaring en actuele kennis van de voorschriften. Daarbij komt dat evenementen doorgaans complexer van aard zijn qua stikstofemissie dan bijvoorbeeld een bouwproject voor een vrijstaande woning. Zo hebben evenementen vaak meerdere en complexere verkeersstromen, worden er mobiele werktuigen en aggregaten ingezet, zijn er vaak op houtskool of propaangas gestookte snack- of foodtrucks en zijn er soms zaken als een vuurwerkshow of autocross.

Aangezien het opstellen van een Aerius stikstofdepositie berekening, zeker voor evenementen, erg lastig is voor iemand die dat niet regelmatig doet, is het raadzaam om hiervoor een specialistisch advies bureau in te schakelen. Daarmee wordt voorkomen dat de vergunningverlening vertraagd, of nog erger, er een lange discussie ontstaat met bevoegd gezag. RGP Consult heeft veel ervaring met het opstellen van Aerius stikstofdepositie berekening voor kleine, grote en zeer grote evenementen. Daarbij helpen wij u, als dat nodig is, met het advies over het verlagen van de emissie zodat het evenement alsnog onder de norm komt. Wij zijn specialisten, het is altijd maatwerk. Wij helpen u graag, het kan bij ons snel en wij zijn door onze focus en platte organisatie structuur voordelig ten opzichte van de concurrentie.


 

   

Terug naar blog