Tips voor het zelf maken van een Aerius berekening

Tips voor het zelf maken van een Aerius berekening

Tip 1: Zelf een Aerius stikstofberekening maken kan, maar het dient direct gezegd te worden dat het veel tijd kost om de materie goed te doorgronden, daarnaast is de kans op fouten groot waardoor er een discussie met de gemeente kan ontstaan. Om een berekening te starten worden de Aerius calculator en de Aerius handleiding welke online vrij beschikbaar zijn op https://www.aerius.nl gebruikt. Aerius is een door het RIVM ontwikkelde rekentool waar ontzettend veel data achter zit die het mogelijk maakt, op basis van de huidige stand van de wetenschap, een zo goed mogelijke benadering te maken van de werkelijke stikstofdepositie van een project. De gemeente gebruikt deze geaccordeerde Aerius calculator als tool voor het controleren van de stikstofdepositie van een project.

Tip 2: Start in de Aerius calculator met de aanmaak van de aanlegfase (fase van sloop en/of bouw) en daarna de aanmaak van de gebruiksfase (de fase na realisatie). Het is niet altijd nodig een gebruiksfase aan te maken, als de situatie bijvoorbeeld niet veranderd qua uitstoot t.o.v. de bestaande vergunde situatie hoeft dat niet altijd.

Tip 3: Voer voor beide fases alle emissiebronnen in die zich in die fase voordoen. Dat kunnen puntbronnen zijn, zoals een C.V. ketel of een openhaard, een lijnbron zoals de verwachte verkeersbewegingen van en naar de locatie tot deze opgaan in het heersend verkeersbeeld, of een vlakbron zoals de mobiele werktuigen op diesel die gebruikt worden op de bouwlocatie zelf. Alle ingevoerde bronnen dienen voldoende onderbouwd te zijn en te voldoen aan alle voorschriften zoals uiteengezet in onder meer de handleiding van BIJ12 https://www.bij12.nl/wp-content/uploads/2023/01/Instructie-gegevensinvoer-voor-AERIUS-Calculator-2022.pdf.

Tip 4: Controleer de input en zorg dat deze volledig en correct is. Voorkom daarbij een te lage inschatting, dit lijkt aanlokkelijk, maar het bevoegd gezag zal daar snel doorheen prikken. Een huis bouwen met de aanvoer van materiaal op slechts 3 vrachtwagens of een grote prefab dakkapel plaatsen zonder hijskraan is niet realistisch. Door een realistische inschatting te maken wordt een lang slepend vergunningstraject, of nog erger een bouwstop, voorkomen.

Tip 5: Met de correcte en volledige invoer voor de aanleg- en gebruiksfase kan nu een rekentaak worden gestart in Aerius, doe dit voor beide fases. Onder resultaten is in Aerius vervolgens te zien wat de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden is. In veel gevallen blijven kleinere projecten zoals de bouw van een woning ruim onder de grens van afgerond 0,01 mol/ha/jaar. In de resultaten staat dan "Er zijn geen resultaten voor deze situatie”. Dat betekend dat het project geen significante negatieve effecten heeft op Natura 2000-gebieden en dat het project zonder Wet Natuurbeschermingsvergunning mag worden uitgevoerd.

Tip 6: Voldoet het project niet aan de norm van <0,01 mol/ha/jaar, dan is intern salderen de volgende stap. In deze stap wordt de referentie situatie ingevoerd in Aerius. Dat is de bestaande vergunde situatie ten tijde van het vaststellingsbesluit van de relevante Natura 2000-gebeiden. Als er na die datum nog een verlaging van de vergunning heeft plaats gevonden, moet die worden meegenomen. De referentie situatie wordt vervolgens vergeleken met de aanleg- en gebruiksfase. De overschrijding valt dan meestal terug waardoor vaak alsnog onder de norm van 0,01 mol/ha/jaar wordt uitgekomen.

Tip 7: Exporteer als laatste de resultaten vanuit Aerius. Het gaat om de PDF projectberekeningen en de GML invoerbestanden. Deze vormen samen met het rapport van de onderbouwing van de berekening één geheel en worden integraal ingediend. De gemeente kan daarmee de berekening toetsen.

Tip 8: Een Aerius stikstofberekening is, met beperkte kennis van de Aerius calculator, lastig op te stellen. De voorschriften, vele uitzonderingen en enkele specifieke doorrekeningen die gemaakt dienen te worden voor bijvoorbeeld de invoer van mobiele werktuigen, gebouwinvloeden of de NOx uitstoot van een C.V. ketel zijn niet direct te doorgronden en maken het niet eenvoudig. Heeft u niet veel kennis van de Aerius calculator of heeft u er niet regelmatig mee te maken, dan adviseren wij u om een expert in handen te nemen. Wij helpen u uiteraard graag, u heeft dan vaak voor een paar honderd euro een volledig onderbouwde stikstofberekening waarmee u onnodige discussies met de gemeente voorkomt.

Terug naar blog